Misschien zijn ze er bij jou in de buurt ook wel mee bezig: de aanleg van glasvezel. Nederlandse huishoudens worden in rap tempo aangesloten op deze snelste vorm van internet. De verwachting is dat er in 2021 zo’n 3 miljoen Nederlandse huishoudens toegang hebben tot glasvezel. Maar is dit ook voor mij interessant? Misschien heb je op dit moment een pakket bij kabelaar Ziggo of een DSL pakket bij bijvoorbeeld KPN of T-Mobile? Dan is het zeker interessant om te overwegen om een glasvezel abonnement te nemen. In deze blog vind je dan ook meer antwoord op de vraag: Ziggo of overstappen naar glasvezel?
Ligt er in mijn straat al glasvezel?
Hier kom je heel eenvoudig achter. Vul de postcodecheck in van een website als internethunter.nl. Door het invullen van jouw postcode + huisnummer zie je direct welke aansluitingen voor jou beschikbaar zijn. Vaak is kabel (Ziggo) of DSL wel mogelijk. En in steeds meer gevallen kun je dus ook glasvezel nemen. Je ziet direct dat de snelheden van deze aansluiting hoger liggen.
De voordelen en nadelen van glasvezel internet
Je hoort er de laatste tijd steeds meer over. Internet via glasvezel. Partijen als Glasvezel Buitenaf leggen het in rap tempo aan in buitengebieden. En ook in de grotere steden worden steeds meer huizen aangesloten. Misschien twijfel je nog of je een aansluiting moet laten leggen. Of twijfel je tussen jouw huidige internet abonnement en een nieuw pakket op basis van glasvezel. Daarvoor hebben we hieronder de voordelen en nadelen kort voor je samengevat. Wist je trouwens dat de aansluiting van Ziggo ook voor 97% loopt via glasvezel?
Voordelen
- Het is de snelste manier van internetten. Je kunt snelheden halen van 1000 Megabit per seconde
- Met glasvezel heb je een zeer stabiele verbinding met weinig tot geen storingen
- De downloadsnelheid en uploadsnelheid zijn altijd even hoog. Dit is niet het geval bij kabel of DSL
- Alle providers kunnen hun diensten aanbieden op het netwerk. Je hebt dus meerdere aanbieders om uit te kiezen
- Klaar voor de toekomst: glasvezel is een toekomstbestendige manier van internetten. Je bent klaar voor de toekomst.
Nadelen
- Er zijn zo’n 3 miljoen huishoudens aangesloten, veel woningen hebben dus nog geen toegang
- Het is vaak nog vrij duur, zeker vergeleken met de instappakketten met DSL of Ziggo
- Het is de vraag of je echt deze megasnelheden nodig hebt. Veel huishoudens hebben ruim voldoende aan 100 Mbit per seconde, dus waarom een dure aansluiting van 1000 Mbit?
- Het kan heel duur zijn om aan te laten leggen. Houd dus rekening met deze aanlegkosten.